fredag 4 januari 2019

Corren, 1:a pris och hamburgare.

I torsdags kväll sa Hans -just det, Lotta Willsäter på Corren kommer i morgon klockan tio.
Okej, varför då, blev svaret från mej.


Corren ville göra ett familj reportage med "Farmen tema".


Hans bakade en sockerkaka med choklad och apelsin för att ha att bjuda på till kaffet.


Efter att kaffet var urdrucket och vi pratat en bra stund gick vi ut och de flesta korten togs ute hos djuren. Några korta filmer filmades för 24 Corren.
Glömde fråga när reportaget kommer i tidningen.
......
En bekant till oss har på sin Facebooksida haft en adventskalender med ordspråkstema. Han och hans fru har gjort har filmsnuttar och vi har fått gissa ordspråken. Oj, den kalendern har verkligen engagerat hans vänner på FB, de var riktigt roliga och bra gjorda. Jag själv är ju inte så morgonpigg så svaren hade redan kommit när jag kollade. Hans däremot är morgonpigg och vann kalenderkampen och blev lovad ett pris. Idag låg priset i postlådan.



Fina selpinnar, som vår bekant gör själv, med Hans initialer på.
En selpinne håller fast hästvagnens skakel i selen, enkelt förklarat.
........

När Lotta från Corren var här kom vi att prata om mat, att hos sett på Hans instagram att han lagar mycket mat från grunden och bakar en del. Han tycker det är roligt med både matlagning och bakning. Själv är jag inte lika road, visst både lagar jag mat och bakar men inte i samma utsträcknings som honom. Fast det är roligt när vi styr och ställer tillsammans i köket.

När vi var på väg hem från Åtvid på eftermiddagen pratade vi om kvällens middag, hamburgare med bröd, sötpotatispommes och lökringar sa Louice -kan ni inte vara lite normala och köpa hamburgebröd. Vi var alla tre ganska hungriga och färdigtköpt går ju fortare men det är ju bara att ta en banan medan maten lagas. 


Vi vill inte vara normala, vi vill ha hembakat och baka hamburgebröd gör Hans oftast när vi ska äta hamburgare.


Degen vägs så de ska bli lika stora.


Ungen får bli ett jässkåp med hjälp av hett vatten.


Här får bröden jäsas en stund.


Goda, fina hamburgebröd.


Hamburgarna görs på nötfärs som Hans blandar med hackad bacon, då blir dom saftiga.


Hamburgarna steks i grillpannan.


Vi gör egna sötpotatispommes och lökringar, det blir godast.

@wincent1971 @rosenfia

Ann-Sophie


torsdag 3 januari 2019

Barnbarn.

Det har ju blåst en del.


I går hade ett träd gått över staketet och ut på vägen, det gick att köra förbi.


När Hans kom hem från jobbet gick vi ut och röjde undan det. 
Skönt att inte stormen nådde hit då hade vi nog fått ta hand om fler träd och annat omkring blåst också för den delen.
Senare på kvällen kom Louice hem med Eira.
 Eiras mamma var sjuk och hennes pappa skulle jobba och då fick hon såklart sova här.


Sov väl inte jättebra eftersom Eira fick sova hos mej och Hans men det blev lite sovmorgon.
Gott med ägg till frukost.


Vi gick ut och hälsade på alla djuren innan vi tog en promenad i solen.


Eira är duktig på att gå men ena stunden ville hon sitta i vagnen och när hon suttit ett tag ville hon gå.


När farfar kom hem satte han en deg som skulle bli hålkakor till kvällens middag, ärtsoppa.


Eira gillar att baka med farfar.


Hon bakade en alldeles egen smörgås.


Mmm, så god den var.


Efter ärtsoppa och smörgås blev det våfflor med grädde och sylt.


Det smakade gott.
Nu har Eira åkte hem för denna gång.

Ann-Sophie


onsdag 2 januari 2019

God fortsättning på det nya året.


Första gången på många år vi inte var hemma på nyåret, vi har nästan alltid haft gäster hemma.
I år hann vi bli bortbjudna innan vi ens hade hunnit tänkt på nyår och det är ju himla trevligt.


På väg till våra vänner Carina och Niels.


Åt något så fantastiskt gott, mycket gott har jag ätit och denna rätt ligger i topp. 
Stjerneskud, googla det, eller åk till Danmark och ät det.


Som sig bör en nyårsafton, bubbel, mousserande rosé.


Missade tolvslaget med tre minuter, gick bra att skåla in det nya året 00.03 också.


Blåste väldigt mycket natten till 1.a januari och på grund av det gick strömmen. 


1: januari 2019 började med strålande sol och lite blåst. Vi gick runt hagarna för att se så inget träd gått ner över staketen. Staketen var hela.


Nu går vi rakt in i 2019.
Ett nytt spännande år som vi kan göra vad vi vill med.
Jag har inte avlagt några löften men jag har mål som jag vill uppfylla. Ett av målen är att åka till något varmt land och bada i ett (ljummet) hav när jag fyller jämt i december. 
Dagens mål är att städa bort julen.

Ann-Sophie





måndag 31 december 2018

Sista dagarna på 2018



Mockar ur stonas lösdrift varannan vecka. Jag fattar inte att dom måste använda lösdriften som toalett. 


Vi köpte halm i fyrkantsbal, helt perfekt att kunna ta lite och sedan knyta ihop balen och köra tillbaka till förvaringen. 


Igår blev vi bjudna på lunch på Tindered Lantkök av våra holländska vänner. Gott och trevligt, vi blev sittandes ett par timmar.


Fick holländska godsaker, gott till kaffet och en kopp te. Lägg en Stroopwafels som lock på en het kopp te tills kakan blir ljummen och seg, så gott.


Här är en annan "godsak" som vi fick av vår granne. Öppnade och smakade i går, en ny favorit, inte så stark lakritssmak, jättegod.


Härligt när hönsen börjar värpa igen, tre ägg i dag.


Morrgann fotad till hingstkatalogen idag. Jag är ju lite partisk men han är snygg.


Sally vår lilla nordsvensk, nu är hon minst, Majsann har vuxit om henne. Men det gör inget för jag gillar ju ponnysar också. 


Det blev en ridtur på årets sista dag.
Hans på Norrpann och jag på Sally. 


Gott nytt år
Önskar 
Ann-Sophie och Hans 


lördag 29 december 2018

Mat och gäster.

De senaste dagarna har mest bestått av matlagning och trevliga gäster.


Några promenader har vi hunnit med. 


Den 26:e var min syster Elisabeth, hennes sambo Tomas och dotter Marlene här på fika.
Hans gjorde ostkaka på squash att bjuda på.
 Den godaste ostkakan är den Hans gör på squash, enligt mej.


I torsdags förmiddag gjorde Hans pizzadeg.


Pizzor i långa baner. Tre olika blev det, kyckling och paprika, lufttorkad skinka (skinkan läggs på efter gräddning och toppar med ruccola och honung) och den godaste med brysselkål, fikon, dadlar, getost, valnötter, när den var klar la vi på spenatblad.


Vi hade bjudit hit ett par grannar på mat och pizzorna blev uppskattade, gott efter all julmat.

I går var det min födelsedag och jag hade bjudit hit mina syskon. Det är så sällan vi träffas allihop, nu blev vi inte alla syskon men fyra av fem är inte så illa. Bjöd mitt äldsta syskonbarn Anna med sambo också, Anna och jag är nästan jämngamla och vi har varit/är som syskon. 

Hans lagade gulaschsoppa med pumpabröd och till kaffet budapestbakelse.
Maten uppskattades av gästerna, tror faktiskt aldrig någon klagat på hans matlagning.


Som alltid frågar jag innan jag tar kort till bloggen. Min bror ville inte vara med på bild, inte Louice heller, Anna med sambo hade inte kommit och Hans var ute i köket. 
från vänster, Ingegerd (syster), Ingela (syster), Anton, Stina med Eira, Patrik och Veronica. Alltså jag och mina syskon, vi kan inte vara normala på bild, vi är som ett gäng dagisbarn, haha. Alltid är den någon som vänder sig om, säger något eller gör konstiga miner, sådana är vi.

 Det är jättekul med gäster och sena trevliga kvällar och efter det är det jätteskönt med en helt oplanerad dag. 

Ann-sophie



tisdag 25 december 2018

Julen 2018




Julen 2018


Nästan all julmat har lagats i vårt kök.


En tradition som hållt i 24 år, skinksmörgås och must kvällen innan julafton. 


Fick en julklapp av hönsen, ett miniägg.


Norrpann och Majsann tog sovmorgon på julafton. 


Förmiddagsfika.


Vi går ut och önskar alla djuren god jul.
Stina, Patrik, Ingegerd, Louice, Eira och Anton.


Tycker det är så trevligt när alla barnen vill fira jul hemma.


Eira och julklappen.


Farfar läser julklappsboken och julklapps dockan får också höra.


En skön promenad på juldagen.
Hans och Louice tog en sväng på Norrpann och Sally medan jag fixade lite inne.
Lugna och sköna dagar,
 precis som vi vill ha det.

Ann-Sophie