fredag 31 januari 2020

Det tittar upp.


En kronärtskocka har tittat upp, poff sa det så var den bara där.


Ute växer ny blast på morötterna som blev kvar i landet. Det är ju ganska galet väder, vill ha minusgrader så alla mördarsniglar fryser ihjäl. Sen vill vi ha lite snö så vi kan ta fram släden.

I går kväll var vi iväg och köpte begagnade fönster, vi har varit på jakt efter det till ett par varmbänkar. 
Nu är det virket kvar att införskaffa.


Vi har diskuterat höns idag, det skulle vara roligt med rashöns. Att ha typ tre grupper, två rasrena och en med korsningar. Men då behöver vi ett par bodar till, hm. Vi får väl se hur det blir i verkligheten, det var ju det här med att inte skaffa mer djur eftersom vi inte har någon ladugård eller bodar.

Ann-Sophie 

tisdag 28 januari 2020

Bra tips och ägg.



Idag när Hans kom hem hade han fått ett såtips av en kund, så palsternacka ute nu, vintersådd.
 Jag gillar sådana tips, någon som prövat, lyckats och delar med sig av erfarenheten.
Jag tog fram min nya bok och läste på om just palsternacka och nu ska vi också testa.

Jag skrev om mina mål med trädgård och odling i ett annat inlägg men glömde ju ett - inspirera andra att odla, det behöver inte vara så svårt och man måste inte krångla till det.


Är det inte fantastiskt!
Pumpor och squash från förra året kan vi fortfarande göra goda maträtter och bröd av.


Vi har dom i vårt kallaste rum och det fungerar ganska så bra.


Idag har jag sått smultronfrö.


De gror i mörker och det tar ett bra tag. 
När man nästan gett upp hoppet så gror de.


Här får de vara tills de grott.


Spenat sådde jag också i hop om tidig skörd.
De gror i svalare temperatur så de får vara på altanen.
Blir det minusgrader får de flytta in till pumporna.


Idag var det dags.


35 ägg i första korgen.
Vi hoppas verkligen att de turkosa och gröna kläcks och håller tummarna att det är hönor.


30 i andra korgen.
Nu har vi gissat hur många vi tror kläcks.
Jag gissade ganska många, va fasen, vi lägger ju inte 65 ägg i kläckaren i tron om få lyckade kläckningar. Vi får se vem som gissar rätt.


Så där ja, nu är det bara att vänta i 21 dagar.

Ann-Sophie






måndag 27 januari 2020

Ny (blogg)adress.

Jag har länge funderat på att byta namn på bloggen, något som passar till just mig och min blogg och som är lätt att komma ihåg. Jag har funderat och funderat och nu har jag bestämt mej.

Fruwincent, det är ju precis vad jag är.


Glöm nu inte att spara den nya adressen fruwincent.blogspot.com


Idag har jag tänkt så spenat och smultronfrö.
Behöver göra hål i ett par byttor och det är ju inte så lätt just nu men jag vill ju så NU, inte när Hans kommer hem. Jag kom på en mindre bra idé, smälter hål med ett ljus, det blev väl stora hål fast det funkar nog ändå. Jag kommer inte göra om samma misstag på dom andra byttorna utan väntar till Hans kan hjälpa mej.


Basilikan växer och jag ser fram emot en bruschetta och pesto med massor av de gröna bladen i.


Idag hämtades böckerna som jag beställt till kursen som börjar nästa vecka, wii, det ska bli så kul.
Målet med odlandet är att bli bättre på att äta mer grönsaker och rotsaker men inte köpa det, fast vegetarian kommer jag aldrig att bli. 
Drömmen vore förstås att kunna ha mer djur men vi har inga byggnader att ha djuren i och bygga är alldeles för dyrt så den drömmen lägger vi på hyllan ett tag.
Just det, vi ska skaffa lite fler djur, höns, vi har lånat en äggkläckare och köpt ägg. Det fattades ett par klämmor och dom ska skickas till oss, låter er veta när vi drar i gång kläckningen.


Där borta, där grisarna varit inne och bökat, där struntar vi i att göra i ordning gräsmattan, vi försöker oss på en varmbänk, det har vi aldrig gjort förut, spännande.

Ann-Sophie





fredag 24 januari 2020

Hur gjorde man förr?



Dottern ringde - kan du skicka receptet på chokladbollar i "Sju sorters kakor"? Japp, tog ett kort och skickade iväg det på messenger, vad tog det, 1 minut.

Hur gjorde man förr?

Jag flyttade hemifrån väldigt ung, 16 år, inte hade jag råd att skaffa telefon, å då menar jag inte mobiltelefon för det fanns inte, utan en fast telefon.
Internet fanns men inte för vanligt folk, alltså ingen telefon, inget Google, jag hade faktisk inte ens en kokbok. Jag ville ju vara duktig och laga mat själv, sådan mat mamma lagade men hon bodde inte i närheten så jag kunde inte gå till henne och fråga hur hon gjorde. En gång skulle jag laga potatis, något kött eller köttbullar och mammas goda sås men hur skulle jag få tag på det recepten?
Jo, jag tog med papper, penna och några mynt och gick till telefonkiosken som fanns i området jag bodde i och hoppades att hon skulle vara inne och svara. Hon svarade och jag fick recepten. Låter som stenåldern men så många år sedan var det inte, bara drygt 30 år.


Lite trist är det att gå med handen i gips, även om det är för en bra sak, får verkligen tänka till och inte använda fingrarna som sticker fram. Jag ska böja fingrarna enligt ett schema flera gånger varje dag men får inte använda dom.
Tar en dagliga promenader med ljudbok i ena örat och sitter ute och tankar D-vitamin när solen är framme. Lite bökigt att få på mej jackan, men det är ju bra tidsfördriv.


Ibland sitter jag i soffan och kollar på serier ihop med Anders och Annette.


Givetvis har jag börjat med sådder. Dill och persilja för att det alltid är gott att ha men dyrt att köpa i kruka. Paprikafrön petade jag ner, de behöver god tid på sig för att bli en kraftig planta och hinna producera paprikor. En gång tidigare har jag sått paprika med det blev inget bra. Den plantan jag hade förra året fick jag och trots misskötsel gav den två gula goda paprikor.


Borden bar Hans upp. 


Växtbelysningen knölade jag upp, man får vara påhittig som enarmad.


Förra året sådde jag några chilifrön, de tog sig inte.


I år har jag läst på, chilifrö ska blötläggas ett dygn innan plantering. Hälften av fröna i vatten och andra hälften i vatten utblandat med bakpulver, två tips och jag testar båda.
Kanske är jag sent ute med dom och jag vet inte grobarheten då fröna är ett par år gamla men om jag inte testar får jag ju inte veta.


Basilikan har fått flytta upp till växtbelysningen för att den inte ska lång och ranglig.


Vi har tänkt ta hand om vårt eget organiska husållsavfall och måste skicka in en anmälan om det till kommunen, det har jag fått gjort idag.


Bokashi, känns perfekt för oss.
Gå in och läs HÄR 
Jag är medlem på Sarabackmo.se och alla som är det får rabatt på bakashiprodukter nu i januari.


Hans kom nyss hem och hade med sig fina tulpaner till mej <3 jag har ju namnsdag i dag, Erika. 

Grattis alla Erikor!

Ann-Sophie





onsdag 22 januari 2020

Stendöd bil, basilika & gips.


22 dagar in på nya året, än är det inte vinter.
För att vända det negativa till något positivt, det går att gräva i trädgårdslandet.


Utökade trädgårdslandet lite i helgen.
 Jag har så mycket planer för hela trädgården och önskelistan på perenner, bärbuskar, prynadsbuskar mm börjar bli lång. En liten örtagård ska jag anlägga, vi hade en för flera år sedan men den gav vi upp när trädgården gjordes om till tillfällig hage. En liten barnträdgård tänkte jag försöka hinna påbörja i vår och vägen ner till bastun och badtunnan ska fixas till. 
Det finns att göra och det är ju så roligt.


Hönsen gillar att det är mjukt i backen.
De går och pickar det gröna som finns här och där, de går även ner till trädgården och ställer till det. Jag gillar när hönsen går fritt men inte i trädgårdslandet, ett staket måste upp.


I lördags var vi i Vimmerby, Hans skulle köpa en traktorplog.
Håkan som sålde plogen har ett Grållemuseum fullt med grejer.


Mjölkmaskin kopplad till en grålle, vi ska kanske köpa en ko i alla fall.

Vi fick en himla intressant guidning i museet, sen blev det fika och mer grålleprat.


Tanken är att göra ett potatisland, ett land så stort att vi klarar oss ett år med egen potatis.
Vi måste bara bjuda hem någon som kan hjälpa oss att ställa in plogen rätt.


I lördags började odlingssäsongen, med basilika.


Jag hade se sån tur när jag var och handlade häromsistens, en tjej höll på att fylla på lösgodiset och en hög med plastbyttor stod på golvet och visst fick jag ta dom. perfekt att odla i.
Jag gör hål i byttan jag sår i och den ställer jag i en annan bytta, på så sätt blir det aldrig övervattnat och blött i såbyttan eftersom överflödigt vatten rinner ner i byttan. På med locket som också fått hål. Helt perfekta små växthus.


I dag köpte jag kronärtskocka frö, måste ju testa lite nytt, i år ska jag så en del grönsaker/kål som jag aldrig odlat förut. Eftersom jag ändå var i Linköping och hade med mej bärhjälp fick jag hem såjord och planteringsjord. Funderar på att använda Louices gamla rum att odla i, där är det både ljust och varmt, sen får inte katterna vara där.
 Måste be Hans bära upp allt så som bordet och ställningen till växtbelysningen.


Varför bär jag inte själv?
Nyopererad, en planerad karpaltunneloperation, två veckor med gipsskena sen ytterligare fyra veckors sjukskrivning. Det är lite növligt med bara en hand men det går. 

Louice har bott hemma i ett par veckor då hon opererat bort halsmandlarna, därför kunde hon skjutsa in mej till US i måndags. När hon lämnat av mej skulle hon uträtta några ärenden innan hon skulle hämta upp mej. Hon kom inte så långt innan bilen dog, stendöd var den. Hon blev bogserad till Ford efter en timmes väntan vid rödljuset där det tagit stopp. Hans, som tur var skulle jobba straxt utanför Linköping, fick hämta mej och vi fick hämta Louice, sen iväg och hämta en lånebil. Jag fick snällt följa med Louice när hon skulle uträtta sina ärenden, hon skulle åka hem till sig samma eftermiddag och behövde storhandla.

I dag var bilen klar så jag tog med mej Anton, jag kan köra bil men gör det bara till Åtvid, det är ju mer trafik, rondeller och så i Linköping. 
Hepp, nu ska jag planera lite sådder.

Ann-Sophie

onsdag 1 januari 2020

Blött slut och gott nytt.



Vilken strålande vacker sista dag 2019 bjöd på. Det skulle bli någon minusgrad till natten och vi bestämde oss för att skåla in det nya året i badtunnan.


Men först en trerätters som började med snittar, melon med skinka, crustader med räkröra och crustader med chevré och hjortronsylt.


Förrätt den godaste kräftksoppan ever, till den oststänger (gjorda av blixtsmördeg och parmesanost).


Vi fortsatte med backonlindad fläskfilé, sparris, klyftpotatis och morötter. Har ni testat att köra röd morot i ugnen? Så himla gott, testa det, lite sötare än vanlig.


Avlutningen, chokladfondant med blåbär, jordgubbar och lättvispad grädde.


Som sagt blev det blött slut.


37-38 grader i tunnan och ett par minusgrader i luften ger en del ånga.


Här satt vi länge.
Alldeles stjärnklart och tyst. 
Vid 12-slaget hörde vi fyrverkerierna från alla håll men vi såg inga.

Gott nytt 2020.

Ann-Sophie