lördag 21 oktober 2017

Nu är det nära.



Nu är det nära, igår var Finspångs brunnsborrning här och lämnade maskinerna och på måndag börjar de borra, jippi. 


Idag skjutsade vi iväg grållen för den ska få lite omsorg och reparationer. 


Gårdagens middag som jag fixade. Pasta med pesto, grillad kyckling och sallad. Peston är gjord på mandel, basilika, parmesan, olja, vitlök, salt och peppar. 
Det blev riktigt gott o h räckte till dagens lunch. 
I kväll är Hans och jag bortbjudna till hans ena bror med fru, Hans mår bättre så vi åker en sväng. Dags att gå ut och fixa med djuren för vi vill inte komma försent.  

Ann-Sophie 



torsdag 19 oktober 2017

Sjukstuga både här och där.


Lite dåligt med uppdateringar. 


Hans ligger genomförkyld och febrig i soffan här hemma. 

Louice ligger förkyld i soffan i sin lägenhet i Åtvidaberg. 

Själv har jag klarat mig ifrån förkylningen (än så länge). Och nu ska jag gå ut och fixa djuren och tända upp för det är lite kallt i huset. 

Ann-Sophie 




tisdag 17 oktober 2017

Hästsko UF


Louice och hennes klasskompis har startat ett UF (Ung företagsamhet).
Det ska göra om gamla hästskor till vinställ, värmeljushållare, servettställ och en krok.


Louice har lärt sig svetsa.


Hon använder en mig-svets.


Hon tränar för fullt.


Tre hästskor ihop svetsade.


Sen slipar hon med en vinkelslip.


Slipar lite där det behövs.


Det måste ju bli bra.


Tada... Louice första verk är nästan klart, bara lite färg kvar.


Ett vinställ för tre flaskor.


Det blev riktigt fint.


En värmeljushållare.


Nu i kväll har hon gjort ett servettställ, den ska bli svart.


En typ av krok, på den kan man hänga träns, grimmor, hundkoppel eller vad som helst egentligen.

Priser och mera bilder och annan information kommer finnas på deras Facebooksida Hästsko UF, gå in och gilla deras sida. 

Ann-Sophie




måndag 16 oktober 2017

Har nog aldrig varit så enkelt.



Igår, lagom när det började skymma var vi färdiga för att hämta hem fåren. 


Jag lastade på grindarna på flakan och Hans hängde på transporten. 


Det har väl aldrig varit så enkelt att lasta alla får. Medan Louice och jag satte upp grindarna var nästan alla fåren i transporten och då menar jag alla 18. Vi  brukar få hämta dem i två omgångar och det sista gänget är alltid lite besvärliga. 


Men nu ville de verkligen hem. Tror att det tog max 15 minuter från det vi parkerade vid hagen till vi åkte hem, rekord. 


Så fort jag kom hem från jobbet i dag  bytte jag kläder och gick en timmes promenad, så skönt det är ute. 


Fåren gillar vinterhagen när det är fullt med gräs. 


När Hans kom hem tog han in hingstarna. 


Nu står jag och Morrgann och väntar på Hans som är och hjälper Louice med en  grej, om det berättar jag i morgon. 
Ann-Sophie 


söndag 15 oktober 2017

Fåren och frön.


Börjar med lite matbilder. 


Inspirerad av gårdagens pizza gjorde Hans några smördegsknyten. 
Rödbetor, mozzarella, getost, valnötter och till sist honung. 


Daddlar, mozzarella, getost och valnötter. 


Serverades med ruccolasallad, galet gott. 



Idag har vi förberett för fårens hemkomst. 
Kört bort gammalt ensilage och gösel där foderhäcken stått och fyllt på med ny sand. Vi kunde gjort det i våras men det blev liksom inte av. 


Eldat karborrar (tistlar), det är ju så tråkigt när hela fåren ser ut som en kardborre. 


När jag inte kunde hjälpa till med mockningen samlade jag lite frön från trädgården. Här dillfrö. 


Persilja. 


Blir mycket persiljefrön, vackra, eller hur. 


Oreganon och persiljan blommar och bakom dom finns morots och basilika frö. 


Blomstetkrasse, tar in vissna blommor som får torka så sparar jag fröt. 


Fjärilslarver äter bladen på krassen. 


Spenaten har frösått sig. Den gror ju bäst i lägre temperaturer men jag tror inte det hinner bli någon spenat. 


Fick alliumlökar av en granne när vi hade kräftskivan och idag petade jag ner dom i jorden. 


Tog frö från allium när vi var på Irland förra hösten, i våras sådde jag dom inne för att plantera ut dem senare. Tre av sex har klarat sig än så länge.  


Stockrosen blev för lång och tung. 


Den är väl 2,5 meter hög ungefär. 


Septembersolrosen blommar för fullt. 


Likaså höstastern. 


Hästarna har fått stått idag då jobbet med fårhagen tagit hela dagen. 
Nu är det tänkt att vi ska hämta fåren, vi får väl se om vi hinner innan det blir mörkt. 
Ann-Sophie 

lördag 14 oktober 2017

Alla stona.


Hans fick ett speciellt mjöl och recept på pizzadeg av Paolo Roberto innan Farmeninspelningen var färdig. Igår var andra gången Hans gjorde deg av den, eller rättare sagt i förrgår, degen ska jäsa ganska länge. Sist vart den inte bra men igår åt vi så jäkla goda pizzor. 


Degen ska inte kavlas ut utan dras och kastas (film på det finns på mitt instagram konto @rosenfia). På pizzan är det Crem frech, mozzarella, getost, rödbetor och valnötter. 


När den är färdiggräddad lägger vi på ruccolasallad och ringlar över honung. Så himla gott, jag blev så mätt men ville inte sluta äta. 

Tills i dag hade vi bjudit hit svärmor Ingegerd på hästskjuts. Det skulle ju bli så soligt och varmt men på förmiddagen kom det lite regn och så blåste det. Vi tänkte att vi skjuter på körning tills efter lunchen så vi bjöd först på lunch. 


Sen tog vi in alla stona. 
Första gången Ingegerd plockar kardborre från en hästman, bra jobbat 😀


Louice sadlade Sally och red med, längesedan hon red hemma. 


Norrpann med Majsann bredvid drog vagnen. Hans och Ingegerd fram och jag hoppade på där bak. 


No hands i dubbel bemärkelse. Så här glad är Louice när hon rider Sally och hennes händer smälter in i bakgrundshimlen. 
Vi klarade oss från regn men solen kom inte fram, det blåste lite fast det var inte då kallt. 


Hemma igen och fikat åkte fram och lagom till det kom våra vänner Carina och Neils. Det blev en trevlig stund vi fikabordet. 

När alla gäster åkt hem tog jag en promenad och Hans och Louice körde Morrgann och Harley. Det är inte jätteofta vi hinner med alla hästarna på en och samma dag men idag gjorde vi det. 

Ann-Sophie